BW screen an PB1000c problems

Having trouble with your GBZ build? Ask your questions here!
Post Reply
Ilegalftgrfr
Posts: 4
Joined: Wed Dec 05, 2018 10:42 am
Been thanked: 1 time

BW screen an PB1000c problems

Post by Ilegalftgrfr » Thu Dec 27, 2018 3:21 pm

Hi guys,
Im making my first GBZ.
I have encounter some problems, the first one is with the BW screen from amazon. In order to trying to modified it to run on 5v i put a cable from the regulator to the positive connection like in wemys original guide, like this:
016FBE09-0BB8-4FDA-84FB-C14D8ADE585A.jpeg
016FBE09-0BB8-4FDA-84FB-C14D8ADE585A.jpeg (759.51 KiB) Viewed 692 times
D80FAD55-B7E2-4EB7-B3E0-57ED77801CFF.jpeg
D80FAD55-B7E2-4EB7-B3E0-57ED77801CFF.jpeg (2.58 MiB) Viewed 692 times
But the flicker on the screen is still there, ive tried it wiring to the pi itself.
The thing is i dont know if that wire is in the correct spot or not, because my board is arrenged a little different but has the same components.

The other problem that i have is with the powerboost1000c.
I wired it (again following wermys guide), and when i went to test it just by plugin the microusb it doesnt turn on the blue led. It only turn the yellow one (for charging) and the red one (low bat). I did this without the battery.
I desolder all cables and started again, but same problem.
CB4C99F0-6600-46C1-AF10-EC61078332D5.jpeg
CB4C99F0-6600-46C1-AF10-EC61078332D5.jpeg (2.56 MiB) Viewed 692 times
6AD2DB70-5BBA-4D49-902A-105412640270.jpeg
6AD2DB70-5BBA-4D49-902A-105412640270.jpeg (2.32 MiB) Viewed 692 times
And when i plug the battery the red led turns off. But still no blue led indicating power :cry:
Thats the battery im using.

Im stuck i really dont know what is wrong, and of course my biggest problem is the powerboost by now, the screen actually can wait jajajajaja.
Any help is greatly appreciated.
And sorry for bad english or grammar issues jejeje.
Thank you in advance

User avatar
rodocop
Posts: 1641
Joined: Mon Aug 22, 2016 3:14 pm
Location: Saskatchewan
Has thanked: 596 times
Been thanked: 583 times

Re: BW screen an PB1000c problems

Post by rodocop » Thu Dec 27, 2018 5:48 pm

Powerboost: when the battery is plugged in and the red light is off that's normal, since the red led only comes when the battery is low.

Did you happen to have a pic of the switch wiring. I assume you have EN and GND going to the switch? The wiring of the powerboost looks fine. I also assume the 5v and gnd from the USB connector portion go to power the pi or something. Since if there is nothing to power the powerboost will not show the blue led.

For the screen. I'm not sure. How do you have it wired to the pi? I always wire the ground right beside the tv signal, it helps reduce interference.

Could also be power related. That jumper wire doesn't look great. Might want to re do that.

Also. It's best to power the screen with 12v and then probe those chips for 5v. And connect where you find 5v. If it's the same chip as the screen in wermys guide it may be right. But good to double check that anyway.

Ilegalftgrfr
Posts: 4
Joined: Wed Dec 05, 2018 10:42 am
Been thanked: 1 time

Re: BW screen an PB1000c problems

Post by Ilegalftgrfr » Sat Dec 29, 2018 4:00 pm

Thanks for the reply!
For the powerboost; ive did it all again. But this time ive tried one thing at a time, first the switch and worked as expected (one cable goes to EN and the other one to GND)
C6015700-762C-4011-8C77-7632D0389ED3.jpeg
C6015700-762C-4011-8C77-7632D0389ED3.jpeg (2.73 MiB) Viewed 667 times
. Then ive wired the external micro usb for charging and worked also as expected. But then for the usb just by making contact with the powerboost (i didnt soldered to try it) it makes like a short (when the battery is conected); so im assuming i did something wrong wiring the usb :( have to check it out, and remove all the glue :( jejejeje. But still i dont get it why does it make a shortcircuit because i dont have anything conected to that usb port.


As for the screen, yep that jumper cable was awful. I made an other (a little better this time, still not the best; its way to difficult to solder to that chip).
E6642C05-9693-4B5D-A7CF-E9AFA105617B.jpeg
E6642C05-9693-4B5D-A7CF-E9AFA105617B.jpeg (2.69 MiB) Viewed 667 times
And for the wiring to the pi; GND goes to PP6, positive to PP1, and composite to the one that says TV.
4A630266-54E2-4710-B7C5-59AB26DFF6E6.jpeg
4A630266-54E2-4710-B7C5-59AB26DFF6E6.jpeg (2.46 MiB) Viewed 667 times
1BE81CBC-1B2A-49F3-94EA-87C099D0E7A9.jpeg
1BE81CBC-1B2A-49F3-94EA-87C099D0E7A9.jpeg (2.44 MiB) Viewed 667 times
Were else can i put the GND cable?
And for testing the screen to 12v i really dont know how can i do that, is there a simple way to do it?
Thank you very much!

User avatar
rodocop
Posts: 1641
Joined: Mon Aug 22, 2016 3:14 pm
Location: Saskatchewan
Has thanked: 596 times
Been thanked: 583 times

Re: BW screen an PB1000c problems

Post by rodocop » Sat Dec 29, 2018 7:39 pm

i would ground the screen right beside the white wire on the pi (the square hole is the AV input, the round one beside the TV text is just ground). If the screen is working I would not bother testing with 12V, if you were to do that you just need a 12V power supply to connect it to.

I also recommend that you shorten the amount of exposed wire, you have way too much bare wire showing.

for the power boost, you say there is a short circuit with the micro USB what do you mean by that? you said this:
"Then ive wired the external micro usb for charging and worked also as expected. But then for the usb just by making contact with the powerboost (i didnt soldered to try it) it makes like a short"
so you say the micro usb charging works, but then it doesn't?

3kidsinaustin
Posts: 27
Joined: Sat Dec 29, 2018 8:21 pm
Been thanked: 7 times

Re: BW screen an PB1000c problems

Post by 3kidsinaustin » Sat Dec 29, 2018 8:33 pm

My BW screen just arrived today, identical to your board. Did your new jumper wire successfully convert the display to 5v?
First Build Done! viewtopic.php?f=43&t=7444

GunZi
Posts: 32
Joined: Sun May 06, 2018 4:50 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: BW screen an PB1000c problems

Post by GunZi » Sun Dec 30, 2018 6:28 am

I recommend you follow what rodocop said above but I would like to add that just by looking at the pictures you should add a little bit more solder to the white TV pad on the raspberry pi. It should cover the entire pad and wire.

ibleedorange02
Posts: 23
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:46 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 6 times

Re: BW screen an PB1000c problems

Post by ibleedorange02 » Sun Dec 30, 2018 9:34 pm

Here’s the final solution that worked for me with that one. Had to desolder the chip and run 5v to the pin 3 pad. Everything cleared up after that. I also used shielded wire from an RCA cable for signal and ground.
Here’s the link to my post:
https://www.sudomod.com/forum/viewtopic.php?f=44&t=7075
Attachments
CC971CFF-5C0F-4CEE-8913-14C5B113EC19.jpeg
CC971CFF-5C0F-4CEE-8913-14C5B113EC19.jpeg (2.8 MiB) Viewed 622 times

Ilegalftgrfr
Posts: 4
Joined: Wed Dec 05, 2018 10:42 am
Been thanked: 1 time

Re: BW screen an PB1000c problems

Post by Ilegalftgrfr » Wed Jan 02, 2019 4:03 pm

Hey guys, happy new year!
Ive started again today working on my build.
Rodocop; sorry i think i didnt make myself clear jejeje, language issues. The micro usb was working good. The normal usb port was the problem. I remove it and found that it did had some shorts specially with the solder.
A7208489-70CB-4114-9F88-8DEA7B83F7B2.jpeg
Its a little difficult to see in the picture maybe, but there was a drop of solder that was touching the metal case of the usb. Oooops jejeje
A7208489-70CB-4114-9F88-8DEA7B83F7B2.jpeg (1.36 MiB) Viewed 587 times
So now the PB works normally! :)

The screen;
GunZi; yep that cable actually was soldered just for testing. I did what you said now for finishing. Thanks!

ibeeldorange02; thanks man. I did remove the chip (it was a pain to remove it) and did exactly as in your guide and worked perfectly.

3kidsinaustin, definitely you should try what ibeeldorange02 says. As for my understanding the screen works just as it is with 5v, but the image isnt good.

Thank you all very much.
Now i must do some final touches, add all the audio parts, and trying to squeesh everything because the case wont close jajajjaajaja.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest