Pwm audio with retropie 4.4 and fresh install

Having trouble with your GBZ build? Ask your questions here!
Post Reply
bamsegod
Posts: 10
Joined: Tue Apr 24, 2018 7:01 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Pwm audio with retropie 4.4 and fresh install

Post by bamsegod » Mon Jun 10, 2019 6:08 am

Absolutely frustrated
So I had an old version of retropie working perfectly incl pwm audio on a Gameboy ZERO with SPI screen. But the SD card is quite beaten up and have had a couple of years of abuse with forced shutdowns etc. so I decided to do a fresh install on a new SD card.
I have installed retropie 4.4
Juj SPI screen drivers.
Gpionext for buttons
Setup confing.txt for dtoverlay line mono audio.

The problem is I can't get the audio working no matter what I tried. Everything else works fine.

When I pop-in my old card audio works fine so there is no hardware problem for sure.

Triple checked the line of code for pwm audio on config.txt with old card.

What am I doing wrong? Do I need to enable something that I may have missed?
Also tried the adafruit page for audio setup and it freezes my build. And have tried three different fresh installs and none works. :?

User avatar
infinitLoop
Posts: 372
Joined: Mon Dec 24, 2018 11:46 am
Has thanked: 157 times
Been thanked: 126 times
Contact:

Re: Pwm audio with retropie 4.4 and fresh install

Post by infinitLoop » Mon Jun 10, 2019 8:41 am

can you paste the config.txt section for your audio? are you doing one channel or two? you would need the "enable_audio" on ("dtparam=audio=on") but other than that you shouldn't need to enable anything extra.

also, if you run "cat /proc/asound/modules" it should tell if the built-in sound is active (should be listed as "bcm_2835")

floppes
Posts: 33
Joined: Thu Apr 19, 2018 5:58 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 31 times

Re: Pwm audio with retropie 4.4 and fresh install

Post by floppes » Tue Jun 11, 2019 2:43 am

Did you set the audio output in the RetroPie Audio setup to "Headphones - 3.5 mm jack"?
RetroPie setupShow
audio1.png
audio1.png (80.67 KiB) Viewed 297 times
Audio setupShow
audio2.png
audio2.png (4.93 KiB) Viewed 297 times

stadekxiel
Posts: 5
Joined: Wed May 08, 2019 7:12 pm
Been thanked: 1 time

Re: Pwm audio with retropie 4.4 and fresh install

Post by stadekxiel » Sun Jun 16, 2019 8:47 am

I was running into the same issue. In my case, gpionext was misbehaving, and kept hijacking the pwm pins. Try disabling gpionext and rebooting.

User avatar
tinkerBOY
Posts: 700
Joined: Tue May 30, 2017 4:00 am
Has thanked: 293 times
Been thanked: 199 times

Re: Pwm audio with retropie 4.4 and fresh install

Post by tinkerBOY » Mon Jul 01, 2019 4:23 am

As infinitLoop has mentioned, post the content of your config.txt and also some pictures of your setup.
New! tinkerBOY PowerSwitch v1.0 with Safe Shutdown
Game Boy Zero Controllers available @ tinkerBOY.xyz * Support
tinkerBOY Controller v3.0 - built-in usb controller, usb audio, and usb hub
tinkerBOY Controller v2.0 - GPIO buttons and builtin PWM Audio and Amplifier
tinkerBOY Controller v1.1 - simple pcb button
* DPI Adapter - better display for GBZ
* keyboard converters - IBM XT/AT Soarer's Converter | ADB to USB Converter

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest